topimage pageId = 18

SIMONSZAND

 

Bestaat dat nog, het gevoel van vertoeven op een onbewoond eiland in Nederland? Jazeker, op de zandplaat Simonszand tussen Schiermonnikoog en Rottumerplaat vindt u wat u zoekt. Ongerepte natuur, stuifduintjes met hier en daar een pluk begroeiing, een grote variatie aan schelpen, vogels en nieuwsgierige zeehonden. 
Deze tocht heeft een verschillende aankomst en vertrekplaats. Hiervoor is òf een bus nodig, òf kan er met eigen voertuigen worden gependeld. We verzamelen bij de visserijhaven van Lauwersoog. Een deel van de voertuigen blijft staan, de rest vertrekt naar Kloosterburen, zo’n 23 km naar het oosten. Vanaf een dijkmagazijn gaan we de dijk en daarna het wad op. We lopen naar de diepe geul van de Zuidoost Lauwers, ondertussen verschillende prielen doorwadend en slikveldjes omzeilend. Bij de mooie oeverwal met de Zuidoost Lauwers en het Robbegat kunnen we genieten van de weidsheid van het wad en is de vaste wal ver weg aan de horizon. We lopen vervolgens westwaarts langs de oever van de geul, bijna een strandwandeling. Bij de geul met de naam Spruit wacht een gecharterde boot op ons en kunnen we de boot op. Deze brengt ons in ongeveer 15 minuten naar Simonszand. Daar kunnen we een rondje maken over het eiland of gewoon lekker rustig ergens zitten. Grote kans dat we hier zeehonden zien! 
Na ruim een uur stappen we weer aan boord en maken we een mooie tocht terug naar de visserijhaven van Lauwersoog. Afhankelijk of een bus was geregeld of dat we met eigen vervoer aan het pendelen waren, is het in het laatste geval nodig om de voertuigen bij Kloosterburen op te halen.
De minimum groeps groote is ca. 30 personen, de maximale groepsgrootte is 40 personen.

Gegevens
• Vertrekplaats: visserij haven Lauwersoog. Deel voertuigen blijft staan op Lauwersoog, deel voertuigen doorrijden naar Dijksterweg 43, 9977 TD Kloosterburen (Negenboerenpolder). Vandaar vertrek. Terugkeer Lauwersoog. Deel voertuigen weer ophalen in Kloosterburen.
• Afstand: 14 km (11 kilometer tot boot oversteek naar Simonszand, 3 km op Simonszand)
• Duur: 9 uur (4,5 uur op het Wad, 3,5 uur boot, 1 uur auto’s verplaatsen)
• Zwaarte: Gemiddeld/zwaar
• Prijs per persoon € 35,– (inclusief boot, eventueel meerkosten voor busvervoer)

Data en tijden 

Maatwerk, datum, tijd en vertrekplaats in overleg. Minimaal voor 10 personen.