topimage pageId = 25

HORSBORNZAND

 

Er bestaat weinig twijfel over wat het meest afgelegen plekje van Nederland is. Dat is het oostelijk van Rottumeroog gelegen Horsbornzand. Een zandplaat aan de diepe Eemsgeul. Torenhoge zeeschepen lijken langs je te scheren. Bij goed zicht zijn westelijk de contouren van Rottumeroog te zien. Oostelijk doemt het Duitse waddeneiland Borkum op. Wat voelt u zich nietig als mens in deze omgeving. 
Horsbornzand is beschermd broedgebied. Daarom is het niet toegestaan om dit gebied tussen 15 mei en 1 september te betreden. De Vrije Wadlopers biedt deze unieke tocht buiten het broedseizoen aan.
Bij deze tocht vertrekken we vanuit de Emmapolder, op dezelfde plaats waar ook de tocht naar Rottumeroog start. Vanaf een kleine parkeerplaats gaan we de dijk en daarna het wad op. Net zoals bij de tocht naar Rottumeroog geldt ook hier dat het eerste uur van de tocht door slikkig terrein gaat. Na de landaanwinningsgebieden, het kustdal en enkele geulen komen we na ruim een uur bij de Zuidoost Lauwers aan. Hier steken we over en lopen geleidelijk naar het noordoosten. Na ruim twee uur en 10 kilometer verder komen we op Horsbornzand aan, een prachtige, langgerekte zandplaat vol met schelpen. Onderweg én op de plaat kunnen we genieten van de weidsheid, de flora en fauna van het wad. Indien het tij meezit en we er zin in hebben, kunnen we nog een stukje verder lopen, naar het meest noordelijke stukje beloopbaar Nederland. 
Vol met indrukken kunnen we kiezen dezelfde route terug te lopen of nog een extra lus te maken door afwisselend, nauwelijks belopen terrein zuidoostelijk van Horsbornzand.  
Dit is een tocht voor sportievelingen. Een flink tempo moet worden aangehouden op deze ruim vijf uur durende tocht.

Gegevens
• 
Vertrekplaats: Emmaweg 64a, 9981 VC Uithuizen (Emmapolder). De Emmaweg wordt bereikt door vanuit Uithuizen de Lauwersweg te nemen.
• Afstand: 20 km (kan met extra lus tot ca. 23 km worden uitgebreid)
• Duur: 5 – 5½ uur
• Zwaarte: Zwaar
• 
Prijs per persoon € 12,50

Data en tijden 
za 15 sept  06:30 uur 
Ook maatwerk, datum en tijd in overleg. Minimaal voor 6 personen. aanvraag@vrijewadlopers.nl