topimage pageId = 23

DOLLARD

 

De Dollard neemt in het waddengebied een bijzondere plaats in. Dit brakwater getijdengebied combineert prachtig natuurschoon met een rijke geschiedenis van verdwenen kloosters en dorpen. Hier ligt een ware uitdaging voor de wadloper omdat tijdens eb en vloed veel meer water per oppervlakte wordt af- en aangevoerd dan elders op het wad. Daardoor is de stroming in de geulen  sterk waardoor ze vaak diep zijn met steile geërodeerde wanden. Door het grote getijdenverschil wordt er veel slik afgezet en ook de rivier de Eems voert veel slik aan. Dit slik maakt het lopen zwaar omdat je bij elke stap wegzakt en de vastgezogen voet er met kracht weer uit moet trekken alsof je op ontstoppers loopt. Dat vergt een goede lichamelijke conditie. 
De Heringsplaat ligt in de westelijke Dollard.  Vanaf het startpunt in de Carel Coenraad polder lopen we door een mooie kwelder naar het wad van de Hooge Plaat. Hier ligt tamelijk veel slik en na een half uurtje zwoegen steken we een geul over naar de Heringsplaat. Hier is redelijk tot goed te lopen. Volgens de hydrografische kaart (kaart voor de zeevaart) ligt op de Heringsplaat een eilandje dat bij gemiddeld hoog water droog blijft. Dat blijkt niet (meer) het geval te zijn en bij de verkenning van dit gebied zagen we hier 3 kleine veldjes Engels slijkgras. Op de Heringsplaat sta je midden in de weidse Dollard, een bijzondere ervaring met een prachtig uitzicht op Delfzijl en de Punt van Reide in het westen, Emden in het noorden, de Duitse kust in het oosten en Nieuwe Statenzijl en het torentje van Finsterwolde in het zuiden. De tocht naar de Heringsplaat en terug duurt ongeveer 4 uur en is alleen geschikt voor echte sportievelingen. 

 
Gegevens
• Vertrekplaats Dollard: Ambonezenbosje in de Carel Coenraadpolder (naar de dijk rijden bij Hongerige Wolf, gemeente Oldambt) 
• Afstand: 14 km
• Duur: 4 uur
• Zwaarte: Zwaar
• Prijs per persoon €20,00


Datum en tijden 


 
Maatwerk, datum en tijd in overleg. Minimaal voor 6 personen. aanvraag@vrijewadlopers.nl