topimage pageId = 12

ENGELSMANPLAAT

 

Engelsmanplaat (in het Fries, De Kalkman) is een zandplaat die ligt tussen Ameland en Schiermonnikoog op ongeveer vijf kilometer afstand van de Friese kust. De zandplaat heeft een oppervlak van minder dan één vierkante kilometer, dat bij hoogwater vrijwel geheel onderloopt. Alleen de Hiezel, een smalle richel aan de oostkust van de plaat, van enkele meters breed en tientallen meters lang, kan bij hoogwater droog blijven. De plaat is een rustplaats voor vogels, met name trekvogels. Je vindt hier ook een vogelwachtershuisje en een baken. Ten noorden van het vogelwachtershuisje ligt er een prachtig Rif met hagelwit zand.  


Er zijn drie varianten van de tocht:

1. Enkele reis vogelwachtershuisje en Rif (9 km), aansluitend boottocht Lauwersoog (1,5 uur varen) 

2. Enkele reis vogelwachtershuisje en Rif (12 km) (Rondje Wad West), aansluitend boottocht naar Schiermonnikoog met de veerboot terug naar Lauwersoog. 

3. Retourtocht vogelwachtershuisje (14 km, ca 4,5 uur) 


1). Enkele reis (Engelsmanplaat/Rif+boot)
De vertrekplaats is Lauwersoog, vandaar vertrekken we met een bus naar de parkeerplaats tussen Nes en Wierum. Vanaf hier lopen we over de dijk naar Engelsmanplaat. 
Aan het begin van de tocht is er wat slik, maar al snel lopen we over een harde zandplaat. Het doel is het vogelwachtershuisje en daarna het Rif. Het Rif fungeert als golfbreker voor de golven van de Noordzee en beschermt hiermee de Engelsmansplaat. De zandplaat heeft opgestoven zeeduinen wat aan het landschap een mooi relief geeft. Na een mooie wandeling in een ontspannen tempo over het Rif, genieten we van het prachtige uitzicht op Ameland en Schiermonnikoog en kunnen we schelpen zoeken langs het Noordzeestrand. Vanaf het Rif worden we door de boot opgehaald en varen we terug naar Lauwersoog.


Gegevens

• Vertrekplaats: Parkeren visserijhaven Lauwersoog, kade naast de visafslag.
Adres: Haven 16, 9976 VN Lauwersoog, (met uitzondering op zaterdag en zondag dan is het alleen mogelijk tussen 07:00-22:00 uur). Met de bus naar het start punt.
• Afstand: 9 kilometer
• Duur: 3 uur wandelen plus 1,5 uur varen, ca 30 min bus.
• Zwaarte: Eenvoudig
• Prijs per persoon € 40,00


2). Enkele reis (Rondje Wad+boot naar Schiermonnikoog en terug met de veerboot)
Het eerste stuk van de wadlooptocht is hetzelfde als variant1.
Bij deze wadlooptocht is het doel Engelsmanplaat/Rif en Schiermonnikoog. We lopen vanaf de dijk via het vogelwachtershuisje naar het Rif. Vanaf het Rif worden we door een boot opgehaald. We stappen van boord bij de Oude de Wal aan de Zuid West punt van Schiermonnikoog. Vandaar uit is het vijf kilometer wandelen naar het dorp waar je de bus kan nemen naar de veerhaven waar de veerboot vertrekt, het  die ons naar Lauwersoog vaart, waar de auto’s op het parkeerterrein staan.

Gegevens
• Vertrekplaats: Parkeren visserijhaven Lauwersoog, kade naast de visafslag.
Adres: Haven 16, 9976 VN Lauwersoog, (met uitzondering op zaterdag en zondag dan is het alleen mogelijk tussen 07:00-22:00 uur). Met de bus naar het start punt.
• Afstand: 12 kilometer
• Duur: 4 uur wandelen 60 min boot naar Schiermonnikoog, 45 min veerboot, ca 30 min bus)
• Zwaarte: Eenvoudig
• Prijs per persoon € 40,00 (inclusief bus naar het startpunt. Boot naar Schiermonnikoog en met de veerboot terug naar Lauwersoog). Kosten voor het vervoer op het eiland is exclusief.


Data en tijden
Zaterdag 16 september 2023 Rondje Wad West ( enkele reis Engelmansplaat-Rif-Schiermonnikoog 02:30 uur
(Zie ook Rondje Wad West) 

3). Retourtocht 
Aan het begin van de tocht is er wat slik, maar al snel lopen we over een harde zandplaat. Het doel is het vogelwachtershuisje. We passeren een geul, die we op de terugweg ook zullen doorwaden. Op de plaat houden we een rustpauze bij de vogelwachter in het vogelwachtershuisje. Na afloop kunnen we nagenieten op een terras van een café aan de dijk in Wierum (Friesland)


Gegevens
• Vertrekplaats: Parkeerplaats tussen Nes en Wierum, Nesserwei, aan de dijk. Voor de tochten met de waddenvereniging, zie vertrekplaats op de website van de waddenvereniging. 
• Afstand: 14 kilometer
• Duur: 4,5 uur
• Zwaarte: Gemiddeld
• Prijs per persoon € 15,00


Data en tijden
Zaterdag  20 mei   2023 Engelsmanplaat Nachttocht retour 02:15 uur. Alleen te boeken via de Waddenvereniging 
(Waddenvereniging) 

Maatwerk, datum en tijd in overleg. Minimaal aantal varieert per tocht; voor de eerste twee varianten minimaal 30 personen. Wilt u met minder personen dan is de prijs per persoon hoger. 
Voor het rondje wad minimaal 6 personen. aanvraag@vrijewadlopers.nl