Engelsmanplaat (in het Fries: De Kalkman) is een zandplaat die tussen Ameland en Schiermonnikoog ligt, ongeveer vijf kilometer uit de Friese kust. Deze zandplaat heeft een oppervlak van minder dan één vierkante kilometer en loopt bij hoogwater vrijwel geheel onder water. Alleen de Hiezel, een smalle richel aan de oostkant van de plaat, blijft meestal droog. Bij het Smeriggat aan de westkant van de plaat zijn vaak zeehonden te zien. De Engelsmanplaat is een rustplaats voor vogels, vooral trekvogels. Vogelwachters bestuderen de vogels vanuit een huisje op palen en er staat een baken. Ten noorden van het vogelwachtershuisje ligt een prachtig Rif met hagelwit zand.
Het hoge Rif fungeert als golfbreker voor de golven van de Noordzee en beschermt daarmee Engelsmanplaat. De kleine duinen op het Rif geven het landschap een schilderachtig reliëf. Hier kun je genieten van een schitterend uitzicht op Ameland en Schiermonnikoog, terwijl je langs het Noordzeestrand naar schelpen zoekt.
De wadlooptocht start vanaf de dijk tussen Nes en Wierum. In het eerste deel loop je door slik en water, waarna je verder gaat over het zand van de plaat. De tocht is sinds 2024 zwaarder geworden, er is dieper slik bij de start van de tocht en er zijn er op veel plaatsen mosselbanken bij gekomen die slik vasthouden. De routes hebben we aangepast. In overleg kijken we wat bij de groep past.
Er is ook een nieuwe route: ENGELSMANPLAAT LIGHT, hierbij zet een boot je af op de Engelsmanplaat en na een mooie ronde over de plaat en het Rif, stap je op de oostpunt van het Rif weer op een boot, die je afzet op Schiermonnigoog.
Kortom: In dit gebied zijn verschillende tochten mogelijk, variërend van gemiddeld tot zwaar.
Zie ook: RONDJE WAD WEST
Gegevens
Zwerftocht Engelsmanplaat
Engelsmanplaat/Rif `light` met aankomst op Schiermonnikoog
Bekijk ons PROGRAMMA voor data en tijden van reeds geplande wadlooptochten op de Engelsmanplaat, er zijn ook nachttochten gepland!