topimage pageId = 25

HORSBORNZAND

Het oostelijk van Rottumeroog gelegen Horsbornzand is waarschijnlijk de meest afgelegen plek van Nederland. Het is een zandplaat aan de diepe Eemsgeul. Torenhoge zeeschepen varen soms vlak bij je langs. Bij goed zicht zijn westelijk de contouren met het baken van Rottumeroog te zien. Oostelijk zie je de hoge gebouwen aan de boulevard het Duitse waddeneiland Borkum. Het gebied rond Horsbornzand is beschermd gebied. Het is niet toegestaan om dit unieke gebied tussen 15 mei en 1 september te betreden. Voor zeehonden is dat de tijd om op de plaat hun jongen te werpen en hun te zogen. 
Met de Vrije Wadlopers zijn voor goed getrainde lopers drie verschillende tochten naar Horsbornzand mogelijk: Horsbornzand Noord, Zuid-Oost en West.
Bij de tocht naar Horsbornzand West blijft net buiten het gesloten gebied en is het hele seizoen te lopen.
De Noord en Zuid-Oost variant kan alleen vóór 15 mei en na 1 september gelopen worden. 
Voor deze tochten vertrekken we vanuit de Emmapolder, hier ga je over de dijk het wad op. Het eerste uur van de tocht loop je door slikkig terrein. Na ruim een uur lopen kom je bij de bij de Zuidoost Lauwers aan. Deze geul steken we over en lopen dan geleidelijk naar het noordoosten. 
Bij de Noord variant kom je na ruim twee uur en 10 kilometer verder op Horsbornzand aan, een prachtige, langgerekte zandplaat vol met schelpen. Onderweg én op de plaat kun je genieten van de weidsheid van het wad. 
Indien het tij meezit en we er zin in hebben, kan je nog een stukje verder lopen, naar het meest noordelijke stukje beloopbaar Nederland. Je loopt in ongeveer dezelfde route terug naar de dijk. 
De Zuid-Oost variant is zo mogelijk nog unieker. Hier kom je zuidelijk van de Horsbornzand plaat aan en loop je door afwisselend, weinig belopen waddengebied. Beide varianten zijn ca. 20 kilometer. 
Een flink tempo moet worden aangehouden op deze ruim vijf uur durende tocht. 
Als je iets minder ver en rustiger wil lopen, is de Horsbornzand West route een optie. Hier loop je een lange lus van in totaal ca. 16 kilometer door afwisselend terrein.


Gegevens 

Vertrekplaats: Emmaweg 64a, 9981 VC Uithuizen (Emmapolder). 
De Emmaweg wordt bereikt door vanuit Uithuizen de Lauwersweg te nemen. 
Afstand: 16 km (West) of 20 km (N of ZO) 
Duur: 5 – 5½ uur
Zwaarte: Zwaar
Prijs per persoon €20,00