topimage pageId = 14

RONDJES WAD OOST&WEST

 

RONDJE WAD OOST, TWEE EILANDEN OP EEN DAG! 
We verzamelen ons in Lauwersoog, vandaar brengt een bus ons naar het startpunt van de tocht in de Negenboerenpolder bij Broek. Vanaf het dijkmagazijn gaan we via de dijk het wad op. We lopen naar de diepe geul van de Zuidoost Lauwers, ondertussen verschillende prielen doorwadend en slikveldjes omzeilend. Bij de mooie oeverwal met de Zuidoost Lauwers en het Robbegat kunnen we genieten van de weidsheid van het wad en is de vaste wal ver weg van de horizon. We lopen vervolgens westwaarts langs de oever van de geul, bijna een strandwandeling. Bij de geul met de naam Spruit wacht een boot op ons. Deze brengt ons in ongeveer 15 minuten naar Simonszand. Daar kunnen we een rondje maken over het eiland of gewoon lekker rustig ergens zitten. Grote kans dat we hier zeehonden zien! 
Na ruim een uur stappen gaan we weer aan boord die ons naar Schiermonnikoog vaart. We stappen van boord op de Balg, het meest oostelijk stukje van Schiermonnikoog.  Dit is een zeer grote zandvlakte en net als op veel andere zandplaten zijn op de Balg bij laagtij ook regelmatig zeehonden te zien. We wandelen over de Balg en het strand in ongeveer 3 uur naar het strandpaviljoen De Marlijn. Een bus brengt ons terug terug naar de boot, die ons naar Lauwersoog vaart, het eindpunt van deze mooie wadlooptocht.

Gegevens
• Vertrekplaats: Visserijhaven Lauwersoog, Parkeerplaats 4 (van de visserijhaven)
• Afstand: 20 kilometer
• Duur: 6 uur wandelen, 20/60 min boot, 45 min veerboot, ca 30 min bus, 8 - 10 uur onderweg
• Zwaarte: Gemiddeld/zwaar
• Prijs per persoon circa € 40,- (prijs bij benadering, afhankelijk van de uitvoering)


RONDJE WAD WEST, TWEE EILANDEN OP EEN DAG! 
Engelsmanplaat is een zandplaat met vogelwachtershuisje en baken tussen Ameland en Schiermonnikoog. Ten noorden van het vogelwachtershuisje ligt een prachtig Rif met hagelwit zand. De vertrekplaats is Lauwersoog, vandaar vertrekken we met een bus naar de parkeerplaats tussen Nes en Wierum. Vanaf hier lopen we over de dijk naar Engelsmanplaats en bezoeken we het Rif. Het Rif fungeert als golfbreker voor de golven van de Noordzee en beschermt hiermee de Engelsmansplaat. De zandplaat heeft opgestoven zeeduinen wat aan het landschap een mooi relief geeft. Na een mooie wandeling in een ontspannen tempo over het Rif, genieten we van het prachtige uitzicht op Ameland en Schiermonnikoog en kunnen we schelpen zoeken langs het Noordzeestrand. Vanaf het Rif  worden we met de boot opgehaald en varen we naar Schiermonnikoog. De boot zet ons vervolgens af in de veerhaven van Schiermonnikoog. Met de bus of lopend bereiken we het dorp. Met de veerboot varen we terug naar Lauwersoog. 


Gegevens

• Vertrekplaats: Visserij haven Lauwersoog Parkeerplaats 4 (van de visserijhaven)
• Afstand: 12 kilometer
• Duur: 4 uur wandelen 60 min boot, 45 min veerboot, ca 30 min bus
• Zwaarte: Eenvoudig
• Prijs per persoon € 35,00 (inclusief bus naar het startpunt. Boot naar Schiermonnikoog, vervoer op het eiland naar het dorp en met de veerboot terug naar Lauwersoog) 
Niet inclusief is het vervoer op Schiermonnikoog vanaf het dorp naar de veerboot 

Data en tijden
Zaterdag 25 juli Rondje Wad West, 5.20 uur (Enkele reis Engelsmanplaat / RIF per boot naar Schiermonnikoog) 
(Zie Engelsmanplaat)

Dinsdag 11 augustus Rondje wad Oost, 06:15 uur (Molengat-Simonszand-Balg / Schiermonnikoog) (Zie Simonszand)

Ook maatwerk, datum en tijd in overleg. Minimaal aantal varieert per tocht. aanvraag@vrijewadlopers.nl