topimage pageId = 14

RONDJES WAD OOST&WEST

RONDJE WAD OOST, TWEE EILANDEN OP EEN DAG! 
We verzamelen ons in Lauwersoog, vandaar brengt een bus ons naar het startpunt van de tocht in de Negenboerenpolder bij Broek. Vanaf het dijkmagazijn gaan we via de dijk het wad op. We lopen naar de diepe geul van de Zuidoost Lauwers, ondertussen verschillende prielen doorwadend en slikveldjes omzeilend. Bij de mooie oeverwal met de Zuidoost Lauwers en het Robbegat kunnen we genieten van de weidsheid van het wad en is de vaste wal ver weg van de horizon. We lopen vervolgens westwaarts langs de oever van de geul, bijna een strandwandeling. Bij de geul met de naam Spruit wacht een boot op ons. Deze brengt ons in ongeveer 30 minuten naar Simonszand. Daar kunnen we een rondje maken over de zandplaat of gewoon lekker rustig ergens zitten. Grote kans dat we hier zeehonden zien! 
Na een uurtje stappen gaan we weer aan boord van het schip dat ons naar Schiermonnikoog vaart. We stappen van boord op de Balg, het zuidoostelijke deel van Schiermonnikoog. We wandelen over de Balg en het strand in ongeveer 2,5 uur naar het strandpaviljoen De Marlijn. Vanaf hier kun je een bus nemen naar de boot, die ons naar Lauwersoog vaart, waar de auto’s op het parkeerterrein staan. 
Mocht u alleen Simonszand willen bezoeken en vanuit Simonszand direct terug varen naar Lauwersoog, die mogelijkheid is er ook.


Gegevens
• Vertrekplaats: Parkeren visserijhaven Lauwersoog, kade naast de visafslag.
Adres: Haven 16, 9976 VN Lauwersoog, met uitzondering op zaterdag en zondag dan is het alleen mogelijk tussen 07:00-22:00 uur.
• Afstand: 20 kilometer 
• Duur: 6 uur wandelen, 30/60 min boot, 45 min. veerboot, ca 30 min bus, circa 10 uur onderweg
• Zwaarte: Gemiddeld/zwaar vanwege de lengte
• Prijs per persoon is € 50,- 

Data en tijden


RONDJE WAD WEST, TWEE EILANDEN OP EEN DAG! 
Engelsmanplaat is een zandplaat met vogelwachtershuisje en baken tussen Ameland en Schiermonnikoog. Ten noorden van het vogelwachtershuisje ligt een prachtig Rif met hagelwit zand. De vertrekplaats is Lauwersoog, vandaar vertrekken we met een bus naar de parkeerplaats tussen Nes en Wierum. Vanaf hier lopen we over de dijk naar Engelsmanplaats en bezoeken we het Rif. Het Rif fungeert als golfbreker voor de golven van de Noordzee en beschermt hiermee de Engelsmansplaat. De zandplaat heeft opgestoven zeeduinen wat aan het landschap een mooi relief geeft. Na een mooie wandeling in een ontspannen tempo over het Rif, genieten we van het prachtige uitzicht op Ameland en Schiermonnikoog en kunnen we schelpen zoeken langs het Noordzeestrand. Vanaf het Rif  worden we met de boot opgehaald en varen we naar Schiermonnikoog. We stappen van boord bij de Oude de Wal aan de zuidwest punt van Schiermonnikoog. Vandaar uit is het vijf kilometer wandelen naar het dorp waar je de bus kan nemen naar de veerhaven!

Gegevens

• Vertrekplaats: Parkeren visserijhaven Lauwersoog, kade naast de visafslag.
Adres: Haven 16, 9976 VN Lauwersoog, met uitzondering op zaterdag en zondag dan is het alleen mogelijk tussen 07:00-22:00 uur.
• Afstand: 12 kilometer
• Duur: 4 uur wandelen, 60 min boot naar Schiermonnikoog, 45 min veerboot, ca 30 min bus)
• Zwaarte: Eenvoudig
• Prijs per persoon € 50,00 (inclusief bus naar het startpunt. Boot naar Schiermonnikoog en met de veerboot terug naar Lauwersoog). Kosten voor het vervoer op het eiland is exclusief.  

Data en tijden


(Zie ook Engelsmanplaat)

Maatwerk, datum en tijd in overleg. Minimaal aantal varieert per tocht. aanvraag@vrijewadlopers.nl